İÇ TASARIMDAKİ HAZIRLIK UNSURLARI
İÇ TASARIMIN KREATİF BİR PERSPEKTİFLE YÜRÜTÜLMESİ ÖNEMLİDİR.
Güncel değişimler, modern öncesi dünyanın kavrayış sınırlarını aşıyor. Bu değişimlerin günlük yaşamı kolaylaştırdığı bir gerçek… Ancak aynı zamanda yer, yerellik ve bölgecilik gibi kavramlar yıpratırken bu kavramlar etrafındaki duyguları da aşındırıyor. Mimari alanının bu değişimlerden etkilenmemesi imkânsız… Yerel kodların yerini evrensel trendler ve dönüşümler alıyor.
Bu nedenle, her projede bölge, yerel kalıplar ve kültürel-fiziksel unsurları göz önünde bulundurarak incelemeler ve görüşmeler gerçekleştiriyoruz
İÇ tasarım ANLAYIŞINDA, TRENDLERİN ETKİSİ.
Tasarımcılar, mekâna yalnızca tasarım gözüyle değil mekânın işlevselliğini ve insan psikolojisi üzerinde yaratacağı etkiyi de göz önünde bulundururlar. Mekân incelenirken, trendler ve çevre ile olan uyumu da dinamik bir etki yakalamayı mümkün kılar. www.İctasarimci.com olarak, projenin her aşamasında estetiği, renk geçişleri, mekânın ergonomisi ve ambiyansı gibi konularda trendlerin ışığında beklentiyi karşılayan etkileyici mekânlar tasarlıyoruz.,
PROJE YARATIM SÜRECİNDE önemli faktörler.
Projeye sıradan bir dekorasyon ustasının gözü ile bakılmaz. ilerleyen tasarım aşamasında alışılmış tarzlar, bir tarafa bırakılır. Bunun yerine, tasarımcının bireysel yorumlarının hayal gücü ile yeniden keşfedileceği bir süreç başlar. Bu yaratım sürecinde bilinç ve tecrübe gibi pek çok etken rol oynar. Deneyim ile mantık arasındaki bu alana birde malzeme kalitesi yerleşince, çok faktörlü bir ilerleyiş başlıyor.
İç tasarımcı, kent veya doğa ile etkileşimde olmalı ve bu yönde, bütünleşen bir yapı sunarken bunun yanı sıra modern trendlerden ilham alan dekorasyon desenleri etkin bir tarzda yaratmalı.
TASARIM SÜRECİNİ OLUŞTURAN ÖNEMLİ unsurlar
Tasarım sürecinde ki dört temel unsur, projenin gidişatı açısından büyük bir önem taşır. Bunlar aşağıda sıralandığı gibidir.
1. Hazırlık: İlk aşama olan bu etapta tasarımcı, projesi için gerekli olan araştırmaları yaparak verileri toplar. Müşteri nin beklentilerini anlamak adına onların talepleri ne ve bilgilerine başvurur. Elindeki tüm bu bilgileri deneyimleri ile harmanlar.
2. Kuluçka: Bu aşamada, bir önceki etap olan hazırlık aşamasını tamamlamış olan tasarımcı, proje hakkında çalışmaya ara verir ve konu hakkındaki zihinsel faaliyetlerini sürdürür. Bir nevi dinlenme aşaması olan bu etap “hazırlık” aşaması olarak tanımlanır.
3. Aydınlanma: Bu aşamada hazırlık aşaması boyunca beyin gerekli olan zihinsel faaliyetleri tamamlamış olur. Bu etabın ne kadar zaman alacağı deneysel yollarla tahmin edilemez. Ancak tasarım konusu olan nesneyle ilgili ilk fikirler açığa çıkar. Tasarımcının geçmiş tecrübelerinden elde ettiği bilgileri hazırlık aşamasında topladığı bilgilerle sentezlemesi önem taşır. Belirli bir olgunluğa ulaşan fikirler kabul edilebilir, verimli ve uygulanabilir bir biçime büründürülür.
İÇ MİMARİ DEKORASYONDA MODERN TASARIM UNSURLARI
Modern tasarım anlayışı, modern sanat akımlarının bir yaşam alanının iç kısmına yansıması olarak düşünebilir. Örneğin İskandinav ve Alman mimarisi ve tasarımında kökleri olan modern tarz kavramları bütünüyle zahmetsiz ve basit unsurlardan oluşuyor. Mobilyalarda toprak renkleri, dekorda ise nötr malzemeler kullanılıyor. Çağdaş iç tasarım stilleri söz konusu olduğunda renklerin etkilerini hızlıca fark edebilirsiniz.
Modern mekânlar kesinlikle keskin ya da soğuk değildir. Kullanılan dekoratif parçaların her birinin bir işlevi vardır. Dekorasyon anlayışı daha çok form ve estetik çekiciliğe odaklanan akıcı bir yapıya sahiptir. Minimalizme uzanan modern tasarım unsurlarında doğayla bütünleşen dekor detaylarına yer verilir. Bu da iç mimari dekorasyonda ferah, konforlu ve huzurlu bir etki yaratıyor.
İÇ tasarımcının KREATİF DÜŞÜNEBİLME BECERİSİ VE ZEKA İLİŞKİSİ
Zeka daima yaratıcılık ile paralel ilerleyen bir kavram değil… Hâl böyle olunca konuya biraz daha yakından bakmak kaçınılmaz oluyor. Modern dekorasyon anlayışı nasıl gelişti? Doğal malzemeler ve natürel etkiler hayatımıza nasıl yerleşti? Ahşap ve benzer detaylar sayesinde daha huzurlu ortamlara nasıl kavuştuk? Tüm bu soruların temelinde “zekânın kreatif ve fayda odaklı” bir bakış açısıyla buluşması yatıyor.
İç dekorasyonda rasyonel ve bilimsel gerçekliğin yanı sıra sezgilerin de rolü büyük… Sistematik bir bakış açısının hayal gücü ile buluşması muhteşem sonuçları ortaya çıkarıyor. Bu sayede mimar kendi tasarım yöntemlerini geliştirerek tecrübelerine derinlik kazandırıyor. Bu derinlik ise kullanıcıların beklentilerine en iyi şekilde yanıt sunmasını mümkün kılıyor.
İç Mimar Dilek Karaman